2 курс: Прогнозиране и планиране – често задавани въпроси

Отговори на често задавани въпроси от студентите:

1. Какви са изискванията, на които трябва да отговори студентът за да се освободи от редовния изпит по дисциплината „Прогнозиране и планиране“ втори курс?

Освобождаването е възможно, когато текуща оценка за работата на студента през семестъра е 4.0 или над 4.0

Текущата оценка се формира на базата на два теста (които покриват темите от конспекта), както и самостоятелното разработен и представен доклад в семинарните занятия. Тежестта на двата теста в текущата оценка е 70%, а на доклада 30%. ВАЖНО: Студентът не можете да се освободи, ако една от трите му оценки е слаба (2).

Когато текущата оценка е под 4.0 студентът се явява на редовен изпит.

2. Кога и къде се провеждат тестовете по дисциплината? 

Първият тест се провежда в средата на семестъра, а вторият тест две седмици преди неговия край. За точните дати студентите се информират от водещия лекциите. И двата теста се провеждат в залата и часа, в който са обявени лекциите по дисциплината в сектор „Разписание“. 

3. Какъв е редът за явяване и провеждане на тестовете?

Няма предварителни условия за явяване на тестовете освен студентът да е от групите и потокът, но които водим занятия.

Ред за влизане в залата, заемане на местата и провеждане на теста:

  • Преди да се влезе в залата се изключват всички телефони, лаптопи, таблени и  други електронни устройства, от които може да се ползва информация за попълване на теста.

  • Подготвя се 1 бял лист и един химикал, пишещ със син цвят.

  • Влиза се в залата, като всички вещи (с изключение на белия лист и химикала) се оставят на прозорците в ляво и дясно.

  • Местата в залата се заемат от долу нагоре. Студентите сядат в колони един зад друг, като между всеки студент на даден ред има едно свободно място.

  • След заемането на местата се изслушват инструкциите и се задават въпроси. Въпросите са само към преподавателите! Не се допускат разговори между студентите!

  • След раздаването на тестовете всеки работи самостоятелно. При възникването на въпрос, съответния студен вдига ръка без да говори за да може преподавателят да го види и иде при него. Разговорите между студентите след започване на теста се приемат за опит за преписване.

  • Тестовете имат отворени и затворени въпроси, като отворените носят повече точки от затворените. Затворените въпроси имат само 1 верен отговор. При затворените въпроси не се допуска повече от едно отбелязване (заграждане). Когато сте заградили или поправили два, три или четири отговора на затворен въпрос, то този въпрос не ви носи точки.

4. Има ли изисквания за разработване на докладите по дисциплината?

Да. Изискванията за разработване на индивидуални доклади от студентите се изпращат по e-mail на отделните групи и потока. Те засягат: тема, обем, технически изисквания, източници на информация, предаване, представяне, оценяване на доклада и други. Заглавна страница на доклада можете да изтеглите от тук.

5. Трябва ли да потвърдя оценката с която мога да се освободя?

Да. Оценката, с която можете да се освободите ще бъде казана за всеки по времето на лекция, когато се връщат резултатите от втория тест. Вие трябва да присъствате и да я потвърдите лично (не може друг вместо вас).

6. Има ли конспект по дисциплината „Прогнозиране и планиране“ и от къде мога да го взема?

Да. Конспектът се раздават на хартиен носител на семинарните занятия.

7. Кой е основният учебник, от който мога да уча и да се подготвя по дисциплината „Прогнозиране и планиране“ втори курс?

Отговор: К. Владимирова, С. Тонкова, И. Славова, П. Иванов, Х. Танушев, Й. Банкова „Прогнозиране и стратегическо планиране“ ИК-УНСС, С. 2012

8. На какви условия, трябва да отговоря студента за да получи заверка по дисциплината „Прогнозиране и планиране“ втори курс?

Заверка се получава, когато студентът има най-малко 10 броя присъствия на упражнения по дисциплината. Присъствията се отчитат чрез списъци, които се пускат в началото на всяко упражнение. Студентите могат да присъстват, както в своята група, така и в останалите групи от техния поток.

Ако броят на присъствията е по-малък от 10, студентът няма право да се яви на редовен изпит, а отива на поправителен изпит.

 9. Позволено ли е да закъснявам за упражнения?

Позволено е закъснение до 20 минути, само когато това не е редовна практика от страна на студента. Във всички останали случаи отговорът е отрицателен.