Млада наука за изкуствата

      

     Млада наука за изкуствата е проект, който дава отговор на докторантския въпрос: „Къде да публикуваме първите си опити в науката?“ Заедно с докторантите от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ ‘2010 създадохме тази „старомодна“ харитена платформа – научната колекция „Млада наука за изкуствата“ вече в два тома: пилотният представя научните търсения на младите автори към 2010, а вторият продължава до 2011.

      Проектът не е затворен в стените на Националната академия за театрално и филмово изкуство. Тъкмо обратното – Млада наука за изкуствата стана израз на желанието на докторантите-инициатори  да изградят мостове в съвременното теоретично познание за изкуствата и културата, за да вървят по тях вдъхновени, свободни и заедно с колегите си – изследователи на всички видове изкуства.

       Така Млада наука се превърна в среща на актуални тези и аргументации, отразяващи научните търсения на българските млади учени и изследователи на изкуствата.  Тя събира и предлага на читателите си иновативни решения на класически проблеми заедно с представяния и анализи на нови теоретични, методологически и практически предизвикателства в развитието на съвременното изкуство и култура.

       Авторите в Млада наука за изкуствата ‘2010 отговориха на въпросите: кой, какво, къде, кога и как изследва? Авторите в Млада наука за изкуствата, Том II  бяха предизвикани да усъвършенстват скицата на Младата наука, да детайлизират параметрите й, да формулират по-ясно проблемите и преди всичко – да изчистват структурата на своя анализ в рамките на конкретния обект и предмет. За част от тях Млада наука за изкуствата е първото огледало, в което виждат творчеството си. Други вече са събрали опитност и преминават към хабилитация. Трети са авторите „запазена марка“ на Млада наука за изкуствата – колегите, които споделиха творчеството си и в първото ни издание.

       Целта на тази научна колекция е не само да кажем какво е Млада наука за изкуствата, но постепенно да изграждаме вътрешната й структура, да я позиционираме в пъстрото поле между науката и изкуството, между зрелостта на утвърденото познание и  виталността на младостта. Важно за нас е да възприемаме науката не само като конкретен анализ и атрактивен емпиризъм, а и като синтез, чрез който се очертава някаква цялост и същност, не само като пасивно отразяване и описване на артефакти, а и като съзидателна активност за осмисляне на изкуството и науката за него.

    Млада наука за изкуствата е първата най-висока точка, която достигнахме в резултат от обучението по дисциплината „Методология на научното изследване” , задължителна в учебния план на докторантите в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” от 2007/2008 учебна година досега. Известно е, че постигането на целта на всяко научно изследване зависи от познаването, избора и прилагането на оптимално точния комплекс от методи, но когато става дума за изследователи в начална степен на своя опит, то необходима е и огромна психологическа подкрепа и мотивиране, за да се преодолява „докторантският страх”, породен основно от недостатъчното познаване на изследователския цикъл и неговите закономерности.

       Младостта е дръзка, своенравна и свободна. Младата наука – също. Но тя не би могла да се роди, да съществува, да се развива, ако не се подчини на принципите за обективност и позитивизъм, и особено – приемственост между поколенията на установеното и ново знание, на утвърдените и начинаещи учени. Това са водещите мотиви на Млада наука за изкуствата, в която всяка статия или студия се публикува след рецензия по установени критерии и дълга редакционна сесия за постигане на оптимално възможното за автора най-високо качество на текста. Млада наука за изкуствата се случи благодарение на подкрепата на изявени български учени в областта на науките за изкуства и други сродни обществени науки. Те са наши професионални и обективни рецензенти и верни, всеотдайни съветници.

       Млада наука за изкуствата 2010 е издадена с подкрепата на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, „Тринити Филмс“, Фондация „Българско кино“, издателство „М-8-М“. Огромна благодарност за доверието!

       Млада наука за изкуствата, Том II e издадена по проект, финансиран от Столична програма „Култура“ на Столичен общински съвет, сесия 2011. Също и с партньорството на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов„, Фондация „Българско кино“, фондация „Зона за креативност и култура“ и Агенция за социални проучвания и анализи АССА-М.  Сърдечна благодарност за приятелството!

      Библиографска справка

Михайлова, Катя (съст. и науч. ред.). Млада наука за изкуствата, Том II. Изд. „М-8-М“, София, 2012. Стр. 288. ISSN1314-6777.

Михайлова, Катя. (със. и науч. ред.). Млада наука за изкуствата 2010. Изд. „М-8-М“, София, 2011. Стр. 277. ISBN 978-954-8177-51-1.  (http://www.assa-m.com/katalog4062.php)

       Млада наука за изкуствата е проект, който цели да даде отговор на прагматичния и резонен докторантски въпрос: „Къде да публикуваме първите си опити в науката?“ Докторантите от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ ‘2010 намериха отговора и заедно създадохме тази „старомодна“ харитена платформа – научната колекция „Млада наука за изкуствата“ вече в два тома: пилотният представя научните търсения на младите автори към 2010, а вторият продължава до 2011.

ппПроектът далеч не е затворен в стените на Националната академия за театрално и филмово изкуство. Тъкмо обратното – Млада наука за изкуствата стана израз на жеанието на докторантите-инициатори  да изградят мостове в съвременното теоретично познание за изкуствата и културата, за да вървят по тях вдъхновени, свободни и заедно с колегите си – изследователи на всички видове изкуства.

ппТака Млада наука се превърна в среща на актуални тези и аргументации, отразяващи научните търсения на българските млади учени и изследователи на изкуствата.  Тя събира и предлага на читателите си иновативни решения на класически проблеми заедно с представяния и анализи на нови теоретични, методологически и практически предизвикателства в развитието на съвременното изкуство и култура.

ппАвторите в Млада наука за изкуствата ‘2010 отговориха на въпросите: кой, какво, къде, кога и как изследва? Авторите в Млада наука за изкуствата, Том II  бяха предизвикани да усъвършенстват скицата на Младата наука, да детайлизират параметрите й, да формулират по-ясно проблемите и преди всичко – да изчистват структурата на своя анализ в рамките на конкретния обект и предмет. За част от тях Млада наука за изкуствата е първото огледало, в което виждат творчеството си. Други вече са събрали опитност и преминават към хабилитация. Трети са авторите „запазена марка“ на Млада наука за изкуствата – колегите, които споделиха творчеството си и в първото ни издание.

ппЦелта на тази научна колекция е не само да кажем какво е Млада наука за изкуствата, но постепенно да изграждаме вътрешната й структура, да я позиционираме в пъстрото поле между науката и изкуството, между зрелостта на утвърденото познание и  виталността на младостта. Важно за нас е да възприемаме науката не само като конкретен анализ и атрактивен емпиризъм, а и като синтез, чрез който се очертава някаква цялост и същност, не само като пасивно отразяване и описване на артефакти, а и като съзидателна активност за осмисляне на изкуството и науката за него.

ппМлада наука за изкуствата е първата най-висока точка, която достигнахме в резултат от обучението по дисциплината „Методология на научното изследване” , задължителна в учебния план на докторантите в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” от 2007/2008 учебна година досега. Известно е, че постигането на целта на всяко научно изследване зависи от познаването, избора и прилагането на оптимално точния комплекс от методи, но когато става дума за изследователи в начална степен на своя опит, то необходима е и огромна психологическа подкрепа и мотивиране, за да се преодолява „докторантският страх”, породен основно от недостатъчното познаване на изследователския цикъл и неговите закономерности.

ппМладостта е дръзка, своенравна и свободна. Младата наука – също. Но тя не би могла да се роди, да съществува, да се развива, ако не се подчини на принципите за обективност и позитивизъм, и особено – приемственост между поколенията на установеното и ново знание, на утвърдените и начинаещи учени. Това са водещите мотиви на Млада наука за изкуствата, в която всяка статия или студия се публикува след рецензия по установени критерии и дълга редакционна сесия за постигане на оптимално възможното за автора най-високо качество на текста. Млада наука за изкуствата се случи благодарение на подкрепата на изявени български учени в областта на науките за изкуства и други сродни обществени науки. Те са наши професионални и обективни рецензенти и верни, всеотдайни съветници.

ппМлада наука за изкуствата 2010 е издадена с подкрепата на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, „Тринити Филмс“, Фондация „Българско кино“, издателство „М-8-М“. Огромна благодарност за доверието!

ппМлада наука за изкуствата, Том II e издадена по проект, финансиран от Столична програма „Култура“ на Столичен общински съвет, сесия 2011. Също и с партньорството на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов„, Фондация „Българско кино“, фондация „Зона за креативност и култура“ и Агенция за социални проучвания и анализи АССА-М.  Сърдечна благодарност за приятелството!

Библиографска справка

Михайлова, Катя. Млада наука за изкуствата, Том II. Изд. „М-8-М“, София, 2012. Стр. 288. ISSN1314-6777.

Михайлова, Катя. Млада наука за изкуствата 2010. Изд. „М-8-М“, София, 2011. Стр. 277. ISBN 978-954-8177-51-1.  (http://www.assa-m.com/katalog4062.php)       Млада наука за изкуствата е проект, който цели да даде отговор на прагматичния и резонен докторантски въпрос: „Къде да публикуваме първите си опити в науката?“ Докторантите от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ ‘2010 намериха отговора и заедно създадохме тази „старомодна“ харитена платформа – научната колекция „Млада наука за изкуствата“ вече в два тома: пилотният представя научните търсения на младите автори към 2010, а вторият продължава до 2011.

ппПроектът далеч не е затворен в стените на Националната академия за театрално и филмово изкуство. Тъкмо обратното – Млада наука за изкуствата стана израз на жеанието на докторантите-инициатори  да изградят мостове в съвременното теоретично познание за изкуствата и културата, за да вървят по тях вдъхновени, свободни и заедно с колегите си – изследователи на всички видове изкуства.

ппТака Млада наука се превърна в среща на актуални тези и аргументации, отразяващи научните търсения на българските млади учени и изследователи на изкуствата.  Тя събира и предлага на читателите си иновативни решения на класически проблеми заедно с представяния и анализи на нови теоретични, методологически и практически предизвикателства в развитието на съвременното изкуство и култура.

ппАвторите в Млада наука за изкуствата ‘2010 отговориха на въпросите: кой, какво, къде, кога и как изследва? Авторите в Млада наука за изкуствата, Том II  бяха предизвикани да усъвършенстват скицата на Младата наука, да детайлизират параметрите й, да формулират по-ясно проблемите и преди всичко – да изчистват структурата на своя анализ в рамките на конкретния обект и предмет. За част от тях Млада наука за изкуствата е първото огледало, в което виждат творчеството си. Други вече са събрали опитност и преминават към хабилитация. Трети са авторите „запазена марка“ на Млада наука за изкуствата – колегите, които споделиха творчеството си и в първото ни издание.

ппЦелта на тази научна колекция е не само да кажем какво е Млада наука за изкуствата, но постепенно да изграждаме вътрешната й структура, да я позиционираме в пъстрото поле между науката и изкуството, между зрелостта на утвърденото познание и  виталността на младостта. Важно за нас е да възприемаме науката не само като конкретен анализ и атрактивен емпиризъм, а и като синтез, чрез който се очертава някаква цялост и същност, не само като пасивно отразяване и описване на артефакти, а и като съзидателна активност за осмисляне на изкуството и науката за него.

ппМлада наука за изкуствата е първата най-висока точка, която достигнахме в резултат от обучението по дисциплината „Методология на научното изследване” , задължителна в учебния план на докторантите в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” от 2007/2008 учебна година досега. Известно е, че постигането на целта на всяко научно изследване зависи от познаването, избора и прилагането на оптимално точния комплекс от методи, но когато става дума за изследователи в начална степен на своя опит, то необходима е и огромна психологическа подкрепа и мотивиране, за да се преодолява „докторантският страх”, породен основно от недостатъчното познаване на изследователския цикъл и неговите закономерности.

ппМладостта е дръзка, своенравна и свободна. Младата наука – също. Но тя не би могла да се роди, да съществува, да се развива, ако не се подчини на принципите за обективност и позитивизъм, и особено – приемственост между поколенията на установеното и ново знание, на утвърдените и начинаещи учени. Това са водещите мотиви на Млада наука за изкуствата, в която всяка статия или студия се публикува след рецензия по установени критерии и дълга редакционна сесия за постигане на оптимално възможното за автора най-високо качество на текста. Млада наука за изкуствата се случи благодарение на подкрепата на изявени български учени в областта на науките за изкуства и други сродни обществени науки. Те са наши професионални и обективни рецензенти и верни, всеотдайни съветници.

ппМлада наука за изкуствата 2010 е издадена с подкрепата на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, „Тринити Филмс“, Фондация „Българско кино“, издателство „М-8-М“. Огромна благодарност за доверието!

ппМлада наука за изкуствата, Том II e издадена по проект, финансиран от Столична програма „Култура“ на Столичен общински съвет, сесия 2011. Също и с партньорството на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов„, Фондация „Българско кино“, фондация „Зона за креативност и култура“ и Агенция за социални проучвания и анализи АССА-М.  Сърдечна благодарност за приятелството!

Библиографска справка

Михайлова, Катя. Млада наука за изкуствата, Том II. Изд. „М-8-М“, София, 2012. Стр. 288. ISSN1314-6777.

Михайлова, Катя. Млада наука за изкуствата 2010. Изд. „М-8-М“, София, 2011. Стр. 277. ISBN 978-954-8177-51-1.  (http://www.assa-m.com/katalog4062.php)