Какво й трябва на една Неука, за да стане Наука?

%d1%84%d0%b8%d0%b3-1-%d1%81%d1%82%d1%80-31Първо – трябва й самочувствие. Но това не е самочувствието, събирано от стотиците харесвания на Фейсбук страницата. Не е и самоувереността, идваща от това, че си популярен, че си желан сред младите кандидатстуденти – не всяко университетско професионално направление е наука. Тук става дума за едно специфично самочувствие, идващо от степента, в която „Неуката” успява да отговори на три основни въпроса.

Кое и с какъв обхват е емпиричното й поле?

  • Какви методи за изследване и методология за анализ прилага?
  • Какъв е теоретичният й потенциал, каква е неговата приложимост?

Защото Науката е трипластова – съчетава теория, метод, емпирика. А Неуката е еднопластова – има само развито, популярно, видимо и предизвикателно емпирично поле.

Науката е подредена, структурирана система от достоверни познания за действителността и методи за нейното изучаване и овладяване. А Неуката е фрагментарна и разпиляна, хаотична и по-скоро се отдава на действителността, поради което трудно я овладява.

Защото Науката предлага познание, изразено чрез термини и понятия, съждения и умозаключения, обосновани теории, докато другата се гордее със своето всекидневно знание и емоционално поднасяна фактология.

Науката е като Шехерезада – всяка нощ, дълги нощи подред, разказва нова приказка и тъкмо преди изгрев спира там, откъдето започва най-интересното. Оставя те нетърпеливо да очакваш залеза, за да я слушаш отново и по-дълбоко да потъваш в дебрите на разказа й. А Неуката е като онези най-красиви звънтящи ханъми, които изкусно огъват телата си около султанското желание, но не остават живи до сутринта.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CAPTCHA Image

*