COLLEGAE ET AMICI CARI THEODOR PIPERKOV IN MEMORIAMCOLLEGAE ET AMICI CARI THEODOR PIPERKOV IN MEMORIAM

Nemo parum diu vixit, qui virtutis perfectæ perfecto functus est munere (Cicero)

 

На 17.12.2013 почина Теодор Пиперков по време на лекцията си. Трудно е да се сбогуваш с приятел, с който не си довършил разговора си, а е още по-трудно да се откъснеш от разказ, който си слушал внимателно и който си очаквал дълго. Нашият Тео ни остави толкова много, взимайки за себе си толкова малко.

 

Скъпи мой учителю, докато се мъча с някой от старите текстове, които заедно четяхме или разказвам нещо на нашите студенти се опитвам да чуя твоя коментар, твоя въпрос, твоята критика и тогава продължава историята, започната от теб преди толкова време. Разговорите ни винаги бяха кратки, макар и да продължаваха с часове, времето беше миг, макар и да обхващаше хиляди години. Както и при старите учители твоята чиста интерпретация остана за нас по-верен и по-елегантен критерий за същността на правото, отколкото написаният текст в учебника или закона.

 

Днес си спомням и твоя разказ за дългия живот на Полибий, умрял изправен на коня си, защото си оставал онзи предводител на конницата, който бил на младини, защото ти винаги казваше: „важно е плаването, а не живота – Navigare necesse est, vivere non est necesse!“.

 

ULTIMUM VALE, MAGISTER, SEMPER FELIX, SEMPER VICTOR!