Самостоятелна работа (курсов проект)

ИЗТЕГЛИ: Изисквания към курсовите работи

Изисквания към курсовите работи

Съгласно учебния план на дисциплината „Анализ на инвестиционната дейност“ студентите разработват самостоятелна (курсова) работа, която има изцяло практическа насоченост. Курсовата работа представлява разработка и оценка на инвестиционен проект или оценка на предприятие (определяне справедливата цена на предприятие, което ще бъде обект на покупко-продажба). Студентите имат право да изберат един от тези два варианта за курсова работа. Сроковете за написване и предаване на курсовите работи се уточняват с преподавателя. Курсовите работи могат да се предават и в електронен вариант на следния адрес: [email protected]

Курсовата работа се оценява и формира половината от оценката по учебната дисциплина. Останалата част от оценката се формира от изпитния тест. Студентите имат възможност да се освободят от изпит със средна оценка от курсовата работа и семестриална контролна работа не по-ниска от добър 4.

Защита на курсовата работа

Курсовата работа подлежи на защита пред аудиторията или работната група. Това става в края на семестъра на дата, определена от преподавателя. За целта, трябва да сте подготвили кратка презентация на MS PowerPoint.

Изисквания към курсовата работа:

Обемът на курсовата работа трябва да е между 15 и 30 страници на MS WORD, Times New Roman, 12, Margins – normal /без приложенията/.

Първи вариант: Разработка и оценка на инвестиционен проект:

Студентите имат пълна свобода относно инвестиционната идея, нейното представяне и оформяне. Това може да е стартиране на нов бизнес, създаване на предприятие, покупка на предприятие, разработка на нов продукт, подмяна на производствено оборудване, увеличаване на производствен капацитет и т.н. Инвестиционният проект трябва да съдържа следните компоненти:
I. Описание на инвестицията, цел, очаквани ефекти и ползи, източници на финансиране.
II. Финансови параметри (инвестиционни разходи, инвестиционен период, текущи приходи и разходи, нетни парични потоци, срок на съществуване на инвестицията, крайни парични потоци), обем на производство, производствен капацитет и технологични рискове, ресурсно осигуряване, управление на продажбите и пазарни рискове, регионално разположение и др.
III. Оценка на ефектите и рисковете, свързани с инвестицията. Оценка на финансовата ефективност, оценка на бизнес-риска, оценка на инвестиционния риск. Икономическа обосновка на проекта.

Втори вариант: Определяне справедливата цена на предприятие

Прилагат се предимно подоходният и сравнителният подход за бизнес оценяване. За първия подход се използва както историческа, така и прогнозна информация за съответното предприятие. Определят се прогнозните парични потоци от дейността за прогнозния период и терминалната стойност. Прави се обосновка на избрания темп на прираст на нетните парични потоци както за прогнозния период, така и за следпрогнозния период. Определя се цената на собствения капитал и среднопретеглената цена на капитала. Прави се обосновка на нормата на дисконтиране както за прогнозния период, така също и за следпрогнозния период. Определя се справедливата стойност на собствения капитал и справедливата цена на акция (ако предприятието е акционерно).
По отношение на сравнителния подход се намират подходящи аналози, които да отговарят на условието за съпоставимост. Аналозите могат да бъдат и чуждестранни (например американски) публични компании. Изчисляват се няколко подходящи пазарни множители за аналозите, след което се извършват необходимите корекции за елиминиране на различията по отношение на доходност, темпове на растеж и цена на собствения капитал. Определя се справедливата стойност на собствения капитал на оценяваното предприятие на базата на коригираните пазарни множители. Определя се осреднена оценка на собствения капитал на оценяваното предприятие и респективно на справедливата цена на акция на базата на оценките по двата подхода. Възможно е да се даде приоритет на един от двата подхода при извеждане на крайната оценка.
Финансовите отчети и друга информация използвана при разработката на курсовата работа се представя като приложение. Използваните литературни източници и други източници на информация също се описват.

Внимание!
Плагиатството не се толерира. Ползването на готови курсови работи, свалени от интернет или от другаде ще бъде санкционирано.