Самостоятелна работа (курсов проект)

Изтегли: Изисквания към курсовите работи

 

Съгласно учебния план на дисциплината „Бизнес анализ“ студентите разработват самостоятелна (курсова) работа по избрана тема от учебното съдържание. Курсовата работа има предимно практическа насоченост. Обект на анализа е конкретно предприятие от реалния сектор. Целта е студентите да придобият опит и практически умения:

  в процеса на събиране и обработка на необходимата за анализа информация;

  по прилагане на методиката за анализ по избраната тема;

по оформянето и представянето на резултатите от анализа чрез диаграми, сравнителни таблици и др.;

свързани с интерпретацията на резултатите, формулирането на изводи и препоръки.

Студентите се разделят на няколко групи, които покриват равномерно темите от учебното съдържание. Изборът на група от страна на студентите става чрез предварително записване. Курсовата работа се оценява и формира половината от оценката за текущ контрол с която студентът може евентуално да се освободи от изпит. Останалата част от текущия контрол включва контролна работа в края на семестъра.

 

Изисквания към курсовата работа:

 

Темата на курсовата работа по „Бизнес анализ“ се уточнява предварително с преподавателя. Възможно е работата да покрива няколко различни теми от учебното съдържание. Заглавието се определя от студента. Обемът на курсовата работа трябва да е между 15 и 30 страници на MS WORD, Times New Roman, 12, Margins – normal /без приложенията/. Работата трябва да съдържа следните структурни елементи: 1/ Увод, 2/ Теоретична част, 3/ Практическа част, 4/ Заключение, 5/ Използвана литература и източници на информация, 6/ Приложения. В увода се третират въпроси, относно избора на темата, нейната актуалност, методологични и практически проблеми, обекта на анализа и др. В теоретичната част накратко се описва темата и се представя методиката за анализ. Практическата част е сърцевината на курсовата работа. В нея се представя същинския /практическия/ анализ върху конкретно предприятие по данни от финансовите отчети, борсова статистика, отраслова статистика, вътрешнофирмена информация и др. Получените резултати се представят в подходящ вид – таблици, диаграми и др. В заключението се обобщават получените резултати от практическия анализ, правят се окончателни изводи и се отправят препоръки към ръководството и/или инвеститорите. В приложението задължително се прилага информацията на базата на която е осъществен анализа – финансови отчети и други източници.

Внимание!

Плагиатството не се толерира. Ползването на готови курсови работи, свалени от интернет или от другаде ще бъде санкционирано.

 

За улеснение на студентите при избора на предприятие, което ще бъде обект на анализ:

 

На официалната страница на българската фондова борса http://www.bse-sofia.bg/ се съдържа достатъчно информация за всяко от листваните дружества – финансови отчети, годишни доклади за дейността и т.н. От менюто на началната страница влезте в „Емитенти и членство“ – „Счетоводни отчети“. За предпочитане е да използвате неконсолидирани одитирани годишни отчети.

 

Защита на курсовата работа

 

Курсовата работа подлежи на защита пред аудиторията или работната група. Това става в края на семестъра на дата, определена от преподавателя. За целта, трябва да сте подготвили кратка презентация на MS PowerPoint.