ПРЕСТРУКТУРИРАНЕ на ПОЛИТИЧЕСКОТО и ИДЕОЛОГИЧЕСКОТО ПРОСТРАНСТВО

    Уважаеми колеги,

     Преходът завърши. Кризите продължават.

Изправени сме – и като граждани, и като учени, и като нации, и като държави с добро бъдеще – пред все по-съдбоносно звучащи въпроси:

  • Накъде ще продължи или завие ЕВРОПА и Европейският съюз? Европейският съюз ще оцелее ли и в какъв конкретен икономически и политически модус?
  • Ще бъде ли овладяна гражданската ВОЙНА в съседна Украйна или се изправяме пред Трета Световна война?
  • ЕДНОполюсният свят ще отстъпи ли място на МНОГОполюсно геополитическо, и геоикономическо, и геокултурно структуриране?
  • Алтернативните полюси дали ще имат РЕГИОНално позициониране – напр. Русия и Евразия, или Китай и Далечен Изток, или Бразилия и Южна Америка – или ще имат световна МРЕЖова структура и координация?
  • България как търси и намира своето ИЗГОДНО място и перспективна РОЛЯ във вихъра на тази Балканска, Европейска и Световна турболенция?
  • България как излиза от КРИТИЧните избори през 2014 год. – европейски от 25 Май и национални перламентарни от 5 Октомври? Избори, които притиснаха умереното и дадоха сила на крайно дясното и алтернативното ляво, които отвориха вратата отново към националното и протекционистичното.
  • Българските университети и интелигенция, гражданските организации и Тинк-Танк-ове как УЧАСТват във все по-горещия идеен, ценностен и политически сблъсък между Глобализация, Анти-Глобализация и Алтер-Глобализация?
  • Българската НАЦИЯ и националната ни държава как ще се справят и самозапазят пред вълната на ислямски фундаментализъм, джихадистки амбиции, в условията на новия „сблъсък между цивилизациите”?
  • Ние, българските хуманитарни учени и обществени изследователи, имаме ли гражданска СМЕЛост да слизаме до корена на проблемите, да се качваме до ясни и перспективни проекти, да алармираме навреме и да предлагаме изпреварващо практически решения?
  • В тези условия на обществена бъркотия и подлудяла политика нашите науки имат ли КАПАЦитет да ориентират вярно и перспективно практиците? Става дума за капацитета на социологията и политологията, психологията и социалната психология, правото и управленските науки, науката за публичната комуникация, и други обществени науки.

Ако и вие търсите отговор, заповядайте да дискутираме заедно. Мястото на срещата е УНСС, датата 27 и 28 ноември 2014. Форумът е научна конференция на тема:

…..

ПРЕСТРУКТУРИРАНЕ на  ПОЛИТИЧЕСКОТО и ИДЕОЛОГИЧЕСКОТО  ПРОСТРАНСТВО

в БЪЛГАРИЯ,  ЕВРОПА  и  СВЕТА

Между умереното и радикалното в политиката. Между полюсите на мултикултурализма и национализма

.      Конференцията е посветена на 25-годишнината от началото на Прехода в България (1989-2014). Преходът, чрез който, бе осъществена цялостна трансформация на обществото в България. Както в неговата икономическа база и фундаментални обществени отношения, така и в неговата ценностна и морална надстройка, законова и институционална уредба, естетически и културни доминанти. И разбира се, в партийната и политическата структура, в идеологическата доминанта и светогледните представи.

.     Провежда се непосредствено след и на фона на драматични избори – в България, референдума в Шотландия, огромни демонстрации за отделяне на Каталуния в Испания, горещи социални протести във все повече страни, принципно разделение срещу и във подкрепа на Путин и Русия по повод на събитията в Украйна и санкциите, бежанската вълна от Сирия и от Украйна, агресията на ИДИЛ в Ирак.

.      Като учени и изследователи сме в лабораторията на значими политически трансформации. От нас се очаква да ги анализираме достоверно, да ги анализираме многомерно, да правим точни прогнози, да подпомагаме активните граждани и овластените политици да се ориентират навреме и вярно.

.      Ето, това е целта и идеята на конференцията, в тази посока е усилието на организаторите и колеги от катедра „Политология“ и катедра „Икономическа социология“ на УНСС.

.      Уважаеми колеги,

.      на конференцията са добре дошли всички заинтересовани изявени учени, преподаватели, изследователи, както и млади колеги (докторанти, магистри, бакалаври, изявени ученици) от обществените науки.

.      Очакваме колеги не само от полетата на политологията и социологията, но и философи, юристи и управленци, социални психолози и специалисти в публичните комуникации. Очакваме и колеги от „практиката”: журналисти и медийни специалисти, политици и изборни експерти, юристи и ръководители в институции.

     Целта е не само да имаме възможност за представяне на академични доклади, презентации, изследвания и творчески постижения, но и да се осъществи ползотворен обмен на идеи в изучаването и интерпретирането на процеса на преструктуриране на идеологическото и политическото пространство, да съединим теорията с практиката, изследванията с практичните анализи и прогнози.

     Предварително благодарим на всички отзовали се.

.      Нашата задача е да създадем най-благоприятна за вас организационна и колегиална среда – за да изявите идеите си, за да покажете резултатите от сериозната си работа, за да намерите съмишленици и съекипници в научните си начинания.

.      Надяваме се, че ще се възползвате от тези възможности.

     С уважение към всички вас,

       проф. д.с.н. Михаил Мирчев

Покана за участие в Преструктуриране на политическото и идеологическо пространство

Заявка за участие в Преструктуриране на политическото и идеологическо пространство