Продължавам в полето на Социология на ПОЛИТИКАТА

Уважаеми колеги,

izbori_0504_2Верен на своето амплоа да правя актуални политически анализи, въоръжен с методологията на социолог и данни от конкретни емпирични изследвания, откликнах на поканата на уникалното за България списание A-specto за пространно интервю с мен. Това е 14 брой на списанието. Той е центриран около 70-годишнината от победата над нацизма. Във вътрешно политически план съвпада с все по-динамична турболенция на политически събития, изненади, политически сблъсъци и излагации. A-specto прави интервюта с ключови български политолози и анализатори. Не скривам, че съм поласкан от тяхната покана.

Интервюто обхваща в огромния си обем (около 30 стандартни страници) цяло ветрило от проблемни сфери.

Започваме със социологията и нейното участие в опитите за предизборни манипулации. Тук накратко се опитвам да внеса малко разум в  идеологемното отношение към „социологията“, в недоразумението изборните изследвания да се наричат социологически, по проблемите за спазване или не на професионалните стандарти, както и за „социологията като боксова круша за политици неудачници“.

Продължаваме по темата за младите встрани от политиката, с липса на любопитство за класово и политическо, за налагането им от обществото на деградиращи модели за кариерен успех. Тук накратко става дума и за това как ние преподавателите и нашите университети днес бутаме своите студенти към морално деградиране, като ги приучваме към симулация и дребни измами. Става дума и за общия културен фон, който деморализира нашите студенти, прави ги политически апатични, а голяма част от тях направо политически профани. И за заслугите на всичко това на немалко от нас преподавателите.

Следват доста страници за битуването на БСП в един измислен свят, встрани или след ключови събития и мащабните проблеми на днешния ден, за инерцията и страха на тази партия от съдбоносните неща. Разбира се и за потенциалът на новото ляво. Става дума за политиката и политиците, трябва ли те да са интелектуалци, за необходимия им експертен потенциал. Въвеждам тезата за различните формули на таланта и, че за политиците има специфична форма на талант. С нея трябва да се справят самите те, а и ние се предполага, че ще имаме адекватно отношение към тях и няма да ги претоварваме със свръх претенции.

izbori_0504Доста съм критичен към БСП. Не съм пощадил и АБВ и десницата. Приемам, че днес вече трябва да говорим за истинските неща без страх и директно. Доста подробно развивам тезата, че Бойко Борисов и ГЕРБ днес използват коалиционната десница, за да си измият после ръцете с тях, за да ги ползват като жертвени агънца, когато отново тръгнат да падат от власт.

След това отиваме в Европа и големия Свят. Развивам тезата, че новото крайно дясно, което като правило е националистическо и често профашистко има точка на съвпадение с новото ляво, което също е националистическо. Точката на съвпадение е патриотизмът, връщане към национален суверенитет и национално достойнство. Формира се нов патриотичен интернационал в Европа. Това е същественото.

Накрая ме попитаха за ужасното напрежение между САЩ и Русия. И аз отговорих кратко. Когато империите загиват, държавата им фалира, те търсят чрез войни и поредица от войни отлагане на края. Това показва историята. Който е чел история и не я е забравил.

Ето, това е. Мисля, че ще Ви бъде интересно. Някои, защото ги провокирам да мислят. Други, защото ще искат да поспорят с мен. Трети може би малко ще се озлобят. Но такъв е животът. Ако искаме да вървим напред, няма как да не минем през бодливите храсти…

Ще намерите пълния текст на интервюто на: http://www.assa-m.com/izbori/izbori_0504.php

Публикуваното в A-specto на: http://a-specto.bg/bsp-be-srinata/

С уважение към всички вас,

Проф. Михаил Мирчев

10 май 2015