Добре дошли в моя блог

Welcome to UNWE Blogs. Това е моят блог. Тук можете да намерите информация за научноизследователската и преподавателската ми дейност.

0 thoughts on “Добре дошли в моя блог

  • ntzonkov says:

    С появата на коронавирусната пандемия се очертаха нови предизвикателства пред националните държави. Модела на интеграция и глобализацията се забавиха по отношение на преноса на стоки и услуги, но едновременно с това можем да отбележим сериозна електронизация на живота на съвременния човек. На практика настоящата логистична мрежа и инфраструктура се нуждае от модернизиране и промяна.

  • ntzonkov says:

    „Регулаторни модели за териториално развитие“ е оригинално изследване, което има за цел да представи съвременните тенденции и процеси в областта на управлението на териториалното развитие. Разработката се характеризира с научен и практикоприложен характер. В нея авторът представя своята визия относно възможния инструментариум за регулиране на социално-икономическите процеси и стопанската дейност в регионите за постигане на териториално развитие. според автора регионалната политика е не само инвестиционна, но също така политика за регулативно въздействие в регионите за формиране на благоприятни социално-икономически условия за бизнес и живот. Авторовите тези са апробирани посредством провеждането на социологическо проучване за нагласите относно регулациите на национално и регионално ниво, административно-териториалното устройство на държавата и възможностите за тяхното оптимизиране. Разсъжденията на автора са доказани чрез прилагане на опростен модел на регионален инвестиционен индекс, който е разработен от автора. С помощта на индекса може да се измерва инвестиционната привлекателност на общините, като могат да бъдат сравнявани. Монографията е структурирана в две основни части. Първата е насочена към преосмислянето на основни понятия, теоретични постановки и концепции за икономическата организация на националната територия. Втората част съчетава обогатяването на съществуващата теория, свързана с националните и регионалните регулации, с възможните решения за промяна на политиката и управлението на регионите за осигуряване на условия за териториално развитие. Настоящият труд е полезен за подготовката на студентите по регионално развитие, изучаващи дисциплината „Регулиране на стопанската дейност в регионите“, както и „Политики и стратегии за развитие на районите“. Той е предназначен и за специалисти и експерти, имащи интерес и работещи в областта на администрацията и управлението, проблемите на регулаторните режими и регионалното развитие, както и за всички, интересуващи се от темата

Leave a Reply