Стипендията – признание на успеха

Уважаеми първокурсници,

.      Завършихте първия семестър от висшето си образование. Честито! Остават още седем. Как е студентското ви самочувствие сега?

.      Разбирам, че първата лавина от въпроси, които ви вълнуват в началото на втория семестър е свързана със студентските стипендии. Нормално е да е така. Субективно, защото човек като е положил усилия, трудил се е, постигнал е успех, развива потребност този успех да бъде забелязан и от другите, а стипендията е точно това – институционално, от името на УНСС, признание на вашия успех. Обективно – началото на втория семестър съвпада със сроковете за кандидатстване за стипендия.

.      Потрудих се и аз малко, за да ви помогна по-бързо и по-безпрепятствено да опознаете и да се справите с кандидатстването за стипендия. Стоя Витанова – потоков отговорник, ми изпрати вашите въпроси по темата. Постарах се да намеря отговори. Прочетете ги, надявам се да са ви от полза.

.      Не приемайте кандидатстването за стипендия в УНСС като излишно усложнен и стресиращ процес. Необходимо е да спазите няколко правила, да подготвите комплект документация, да извървите стъпките на процеса в указаните срокове. Това е нормална административна процедура, която преди всичко ви учи да спазвате административния ред, да развивате усещане за йерархия, да опознавате бюрократичната система. На този комплекс от знания и умения, социолозите му казват функционална, гражданска грамотност. Не се страхувайте, а овладявайте този фундамент. Колкото по-добре се справяте, толкова по-силни ще бъдете.

      Какви ДОКУМЕНТИ, свързани с ДОХОДИ, са нужни и за кои МЕСЕЦИ?

.       Необходимо е да представите документи, удостоверяващи брутния доход на семейството през  6-те месеца преди месеца, в който започва семестъра. Към февруари 2013 се представят документи за брутен доход, получен през месеците август, септември, октомври, ноември, декември 2012 г. и през месец януари 2013 г. включително /независимо за кой период се отнася сумата/ на всички членове на семейството на студента и доходите на студента, съгласно раздел ІV от Правилата за отпускане на стипендии на учащите в УНСС.

.       Брутен доход – всички суми, преди намаляване с данъци и осигуровки, получени от студента и другите членове на семейството му. Включва: всички брутни заплати, включително  обезщетенията за временна нетрудоспособност, получени по трудови и извънтрудови правоотношения и с включени суми за изплатени болнични от работодателя; болнични от НОИ; пенсии, без добавката за чужда помощ на хората с увреждания; обезщетения за безработица; социални помощи; месечни   добавки и   месечни   помощи за деца;наеми;присъдени издръжки;хонорари; стипендии, без получаваните от декларатора и членове на неговото семейство по ПМС 90 / от УНСС/ и ученическите стипендии; доходи от търговия; доходи от продажба на селскостопанска продукция; доходи от занятие;доходи от свободни професии; бонуси; дивиденти от акции; други доходи.

.       Брутният доход се удостоверява  със служебно издадени документи, върху които е посочен точния адрес за кореспонденция на фирмата, издала документа и идентификационния номер. Ако счетоводната програма на работодателя не позволява да се издаде документ за брутен доход по реда на получаване, то тогава се издава както е възможно и се дописва коя сума кога е  изплатена – с подпис и печат на работодателя. Обезщетенията за временна нетрудоспособност /болнични/ до 3 дни, които се изплащат от работодателя, се посочват отделно от брутното възнаграждение.

За всички частни, особени случаи за формиране на брутен доход, вижте Правила за отпускане на стипендии в УНСС (Раздел ІV, чл. 13.).

.      В кои случаи е необходимо изчисляване на среден доход на семейството за 6 месеца – само при социална стипендия или и при стипендия по успех?

.       Документите, описани по-горе, удостоверяващи среден доход на семейството за предходните 6 месеца са необходими при кандидатстване за социална стипендия и за стипендия по успех и доход. (Вижте: Правила за отпускане на стипендии в УНСС,  Раздел ІV, чл. 9).

      За братя и сестри, ученици, каква документация е нужна?

.       Необходимо е да представите акт за раждане на братята и сестрите си, ако те са  малолетни, не студенти. Документите удостоверяват броя на членовете на семейството.

.      За учащите в редовна форма на обучение братя и сестри се представя документ от съответното училище, че са записани за съответния семестър /учебна година/ в редовна форма на обучение. Ако се обучават в чужбина, представят документ от съответното училище, че са записани за съответния семестър в редовна /дневна/ форма на обучение, получават ли стипендия и в какъв размер и срок  и нотариално заверена декларация получават ли доходи и в какъв размер са получени през указания период. Документите от чужбина да са преведени на български език от лицензиран преводач.

       При работа през първите няколко месеца от семестъра трябва ли да се представят документи за текущите доходи на работещия студент?

.        Да, ако Вие работите, Вашият месечен доход (заплата, хонорари и др. подобни) се счита за част от дохода на семейството.

       За всички стипендии ли трябва да се декларира доход на родители?

.        Да. Този въпрос повтаря първия.

       Освен с ISIC карта на банка ДСК, стипендии превеждат ли се и на дебитна карта на същата банка?

„Студентите трябва да са записали семестъра и да притежават студентска карта DSK ISIC UNI или банкова сметка в банка ДСК. Стипендиите се изплащат само по банков път и само чрез банка ДСК.” (Правила за отпускане на стипендии в УНСС, Раздел ІV, точка 1, ал. 2)

„Всички кандидати трябва да притежават или да са предприели необходимите действия за откриване на банкова сметка в банка ДСК или за издаване на студентска карта DSK ISIC UNI. При подаване на документите за стипендия студентската карта не се представя. Стипендиите се изплащат само чрез банка ДСК.” (Важни указания за кандидатите за стипендия за летния семестър на учебната 2012/2013 година, т. 2)

Цитираните разпоредби означават, че УНСС изплаща стипендии само чрез банка ДСК – или в DSK ISIC UNI или в посочена от Вас сметка. Според разпоредбата Вие трябва да имате DSK ISIC UNI, за да кандидатствате за стипендия. Съветът ми е да използвате същата сметка за получаване на стипендии.

       Какъв е успехът за европейска стипендия, с успехът от кой семестър можем да кандидатстваме, бидейки I-ви курс?

.        Минималният успех за кандидатстване за европейска стипендия е добър 4,00. Необходимо е да са положени всички изпити към момента на кандидатстване.

.       Студенти в първи  курс, първи  семестър  (бакалавър или магистър) нямат право да кандидатстват. Студенти в първи курс, втори семестър участват с успеха от първи семестър. (

http://eurostipendii.mon.bg/Presentation-Grafik&New_Instruction.pdf)

.        Уважаеми колеги, бъдещи журналисти, репортери, редактори, говорители, отговорите ми са бъзирани върху официалната университетска документация, отнасяща се за реда и правилата за кандидатстване и получаване на стипендии в УНСС. Моля, за повече подробности вижте страницата „Стипендии“ (раздел „Студенти“ в сайта на УНСС), където отговорите на вашите въпроси са достъпни.

.       Ваша,

.       Катя Михайлова

0 thoughts on “<!--:bg-->Стипендията – признание на успеха<!--:-->

  • Трейси Велчева says:

    Д-р Михайлова, благодаря Ви за отделеното време и полезната информация! Хубаво е , когато има на кого(ние- все още неопитните първокурсници ) да зададем въпросите си и същевременно да получим адекватни отговори!

  • Радина Борделова says:

    Благодарим Ви, д-р Михайлова! Информацията, предоставена от Вас е ценна за нас, както и много нужна. От много места търсим разяснение по въпросите и самата административна процедура по кандидатстване, но в редки случаи такова разяснение се предоставя. Благодарим още веднъж!

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CAPTCHA Image

*